Αγαπητοί κυνηγοί,

Από τον Μάιο του 2014, οπότε εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε το τελευταίο κρούσμα λύσσας στη χώρα μας, δεν έχει εντοπιστεί έως σήμερα κάποιο νεώτερο κρούσμα σε ζώο. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στη διενέργεια των από αέρος εμβολιασμών της άγριας πανίδας και αφετέρου στην επιτήρηση (ενεργητική και παθητική).

Με την προσκόμιση, κυρίως, αλεπούδων που ανευρίσκονται νεκρές, (παθητική επιτήρηση), βοηθάτε ώστε να επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν κρούσματα λύσσας στη χώρα μας, καθώς, ακόμη και ένα νέο κρούσμα εάν εντοπιστεί, ενεργοποιείται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης της νόσου.

Τώρα που η κυνηγετική περίοδος έχει αρχίσει, μην ξεχνάτε τη συμβολή σας στο πρόγραμμα της λύσσας με τη προσκόμιση δειγμάτων από αλεπούδες που είτε:

1) Θανατώθηκαν, (οπότε προσκομίζονται στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης και της αξιολόγησης των εμβολιασμών). Κάθε θανατωμένη αλεπού που παραδίδεται (σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες) βάσει του ανωτέρου προγράμματος (στις περιοχές όπου εμβολιάζεται η άγρια πανίδα για προστασία έναντι του ιού της Λύσσας) αποζημιώνεται με 50 ΕΥΡΩ (η αποζημίωση αφορά τους κυνηγούς και ιδ. φύλακες θήρας, είτε ως μέλη των συνεργείων δίωξης είτε αυτόνομα, εντός της κυνηγητικής περιόδου.)

2) Βρέθηκαν νεκρές, (σε όλη τη χώρα) ακόμα και από τροχαίο (όχι όμως πυροβολημένες, δηλητηριασμένες ή σε προχωρημένη σήψη, ή με κατεστραμμένο κρανίο) και παραδίδονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες από κυνηγό/ιδιωτικό φύλακα θήρας και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης, (οπότε προσκομίζονται στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης).

Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ) ΕΙΝΑΙ και για το 2018, 50 ΕΥΡΩ ανά αλεπού ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ στις κτηνιατρικές αρχές.

Σας υπενθυμίζουμε ακόμα πως η παθητική επιτήρηση (προσκόμιση δειγμάτων νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας) αφορά όλα τα ζώα –άγρια ή οικόσιτα- που θεωρούνται ευαίσθητα στον ιό της λύσσας, όπως είναι όλα τα θηλαστικά-θερμόαιμα ζώα: αλεπού, λύκος, τσακάλι, νυφίτσα, ασβός, αλλά και σκύλος, γάτα, νυχτερίδα κ.α. (Ωστόσο, μόνο η αποζημίωση νεκρών αλεπούδων προβλέπεται).

Δεδομένου ότι η παθητική επιτήρηση εκτιμάται πολύ χαμηλή για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να την ενισχύσουμε, ζητάμε τη συνεργασία σας.

Με στόχο την εκρίζωση της λύσσας και το χαρακτηρισμό της χώρας μας ως χώρας- ελεύθερης από λύσσα, ελπίζουμε στη συνδρομή σας για την προσκόμιση δειγμάτων.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ιωάννα Γεωργοπούλου

Κτηνίατρος

Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων

Διεύθυνση Υγείας των Ζώων

Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τηλ. 2102125725

Fax. 2105271615

 

Διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο με τις οδηγίες συλλογής δειγμάτων εδώ

 

Πίνακας 1. Πίνακας µε περιοχές διενέργειας εµβολιασµού την άνοιξη 2018.

 

Περιφερειακή Ενότητα
1 Χαλκιδική
2 Γρεβενά
3 Ημαθία
4 Ιωάννινα
5 Αιτωλοακαρνανία (τμήμα)
6 Καρδίτσα
7 Άρτα
8 Καστοριά
9 Δράμα
10 Καβάλα (εκτός Θάσου)
11 Σέρρες
12 Πιερία
13 Πέλλα
14 Λάρισα
15 Θεσσαλονίκη
16 Κιλκίς
17 Φλώρινα
18 Τρίκαλα
19 Κοζάνη
20 Έβρος (εκτός Σαμοθράκης)
21 Ροδόπη
22 Ξάνθη
23 Πρέβεζα (τμήμα)
24 Ευρυτανία (τμήμα)

 

 

Χάρτης. Η περιοχή εμβολιασμού επισημαίνεται με μπεζ χρώμα (εντός και εκτός κόκκινων κύκλων) και συμπίπτει με τις περιοχές συλλογής δειγμάτων ενεργητικής επιτήρησης μετά την εμβολιαστική καμπάνια της Άνοιξης 2018.