Είτε Προστατευόμενα Είτε Επιβλαβή
Αποτελούν Παράγοντα βιολογικής ισορροπίας των βιοτόπων
(γράφει ο Βαγγέλης Ρίζος)
Κάποτε πιστεύαμε ότι για ν’ αυξήσουμε τον πληθυσμό των θηραμάτων έπρεπε να εξαφανίσουμε τ’ αρπακτικά. Τα ονομάζαμε επιβλαβή και δεν μας πέρναγε από το νου ότι κ’ αυτά αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της βιολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος. Παράγοντας στον οποίο κυρίως οφείλεται η διατήρηση υγιών και άριστων γενετικά θηραματικών πληθυσμών.
Τώρα όταν διαπιστώνουμε ότι τα επιβλαβή επηρεάζουν τον πληθυσμό των θηραμάτων, επιδιώκουμε τον έλεγχο του αριθμού τους, προσέχοντας παράλληλα να μην τα εξαφανίσουμε. Γνωρίζουμε ότι η εξαφάνισή τους μπορεί να φέρει απότομη πληθυσμιακή αύξηση των θηραμάτων, που είναι δυνατόν να υπερβεί τα όρια της χωρητικότητας του βιοτόπου, και στη συνέχεια να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στα ίδια τα θηράματα δηλ. έλλειψη τροφής, ασθένειας, παράσιτα, κλπ.
Από τα αρπακτικά της πατρίδας μας, άλλα λόγω δραματικής μείωσης του πληθυσμού τους προστατεύονται και άλλα θεωρούνται επιβλαβή και επιτρέπεται η θήρευσή τους.- Από τα πτηνά, τα προστατευόμενα είναι όλα τα ιερακόμορφα και αετόμορφα, ενώ από τα θηλαστικά τα κυριότερα είναι η αρκούδα, ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, κλπ.-
Τα υπόλοιπα, θεωρούμενα ως επιβλαβή για την άγρια πανίδα ( επειδή καταστρέφουν τις φωλιές των θηραμάτων ) , επιτρέπεται ο υπό όρους έλεγχος του πληθυσμού τους.- Δυστυχώς όμως δεν γίνεται κανένας – και από κανέναν – έλεγχος. Απλά συμπεριλαμβάνονται, στην κατ’ έτος εκδιδόμενη ρυθμιστική για το κυνήγι απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας.- Δηλ. ο έλεγχος του πληθυσμού τους επαφίεται…… στον πατριωτισμό των κυνηγών που για πολλούς λόγους δεν ενδιαφέρονται και μάλλον αποφεύγουν τη θήρευση των επιβλαβών.
Συμπερασματικά προτείνω στους συναδέλφους κυνηγούς ν’ αναλάβουν ( για το καλό του κυνηγίου ) κι αυτό το έργο. Να ρίχνουν ( τουφεκάνε ) χωρίς δισταγμό σε κάθε θηρεύσιμο επιβλαβές που θα βρεθεί μπροστά τους. Σε κάθε κουρούνα, κάργα, καρακάξα, πετροκούναβο και αλεπού. Ειδικά για την αλεπού, λόγω πληθυσμιακής αύξησης , κυρίως κοντά στους σκουπιδότοπους , υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, αφού είναι ο κυριότερος φορέας της λύσσας.-